· 

resto Signatuur versus resto Evidence


Voorbije week had ik het culinaire genoegen om in twee Antwerpse "nieuwe" gastronomische tempels te tafelen.

Alletwee mega lekker, alletwee mega verschillend, wegens verschil in stijl van koken.

 

Signatuur kreeg al lovende reacties vanuit hun vroegere locatie in Hoogstraten. In oktober 2020 verhuisden Bart & Sally naar de culinaire hotspot van Antwerpen: de Volksstraat waar zich op enkele jaren tijd tal van resto's hebben gevestigd. (oa  BüN bar, L'Epicerie du Cirque, Yam Thai, Tamo, ...)  

NorthSeaChef Bart Gillis tovert elegante, verfijnde  en smaakvolle gerechten op ons bord. Gastvrouw en sommelier  Sally Lauwers presenteert met haar Kempische naturel een boeiende wijnkaart tegen zeer redelijke prijzen. Wij kozen voor oa de Belgische Clos d'Opleeuw chardonnay van 2018, whaw echt top.

 

Evidence ligt wat meer afgelegen in de Cadix-wijk op het Eilandje. Maar is de verplaatsing meer dan waard.

Lionel Bethaz is een Franse topchef uit Nice die een opmerkelijk cv heeft met oa Alain Ducasse , Alain Chapel en Roger Vergé als referenties. Hij spreekt perfect Nederlands en toverde met partner Amélie Gevers een oud pand om in een gezellig huiskamerrestaurant.

Zijn kookstijl is klassiek in de positieve zin: smaakvol, volledig in balans, met oog voor het kwaliteitsvolle product, en met waanzinnig lekkere sausen die hij zelf over de gerechten komt dresseren. Gastvrouw Amélie is bedreven en charmant. Zij is verantwoordelijk voor de wijnkaart die ze samen met sommelier Wouter De Bakker (Dôme, Terrovin) heeft samengesteld. Dan was het ook niet verwonderlijk dat er op de wijnkaart heel wat natuurwijnen te vinden zijn. Arbois, Jura, Beaujolais, Savoie maar ook klassiekers uit de Elzas en Bordeaux. Mooie boeiende wijnkaart die wel iets prijziger uitvalt dan die van Signatuur.Klassiek tov Modern zijn uitdrukkingen voor een zekere smaakstijl en niet voor een waardeoordeel. 

Beiden kunnen complex en verfijnd zijn.

Bij Modern denken we aan elegant, lichtvoetig, subtiel, delicaat, speels, fris etc...

Bij Klassiek denken we aan voornaam, stevig, vol, geprononceerd, karaktervol, puur etc...

Maar beide kookstijlen kunnen zich vermengen.

Hetzelfde geldt voor wijn: ook hier kennen we moderne & klassieke stijlen. Bepaalde druivensoorten lenen zich meer voor de ene dan voor de andere kook/productstijl. Maar ook de wijnmaker, de bodemsamenstelling, het klimaat en de manier van vinifiëren spelen een grote rol.

Bij modern denken we eerder aan elegante wijnen van vb Riesling, Viognier, Cabernet Fanc, Sangiovese etc..

Bij klassiek denken we eerder aan Pinot Blanc, Chardonnay, Grenache, Tannat etc...

Maar het is duidelijk dat dit maar een zeer algemene leidraad is.

Reactie schrijven

Commentaren: 0