· 

GEORGIA homeland of WINE

Na 2 jaar uitstel, ben ik eindelijk beland in het land waar alles begon: GEORGIË dat zich profileert als de bakermat van de wijncultuur. Georgië "is" wijn, het zit diep in hun cultuur ingebakken. Alles ademt hier naar wijn. Hier vonden archeologen resten van wijn die 8000 jaar oud bleken, hier heeft iedere familie wel iets met wijn te maken, hier is zelfs het schrift gebaseerd op de vorm van wijnranken, hier schrijft de traditie voor dat een pasgeboren baby een druppeltje wijn op de lippen krijgt "om zijn land te leren kennen", hier draagt de patroonheilige van Georgië, Sint Nino, een kromkruis gemaakt van een wijnrank, hier rijst het imposante beeld van de "mother of Georgia" op boven Tbilisi met een zwaard in het ene en een beker wijn in de andere hand: "Drink of sterf" & hier zijn de mensen fier op hun Birthplace of Wine. Onafscheidelijk zijn wijn en eten hier met mekaar verbonden. Geen wijn zonder gerecht, geen eten zonder wijn. De soepra (supra), een eeuwenoude traditie waar er urenlang getafeld wordt en de tamada (toastmeester) toespraken houdt en men elkaar voorspoed toewenst door te toasten met wijn en chacha : "GAUMARJOS "of schol. Na 8000 jaar zijn de Georgiërs nog altijd wijngek. 

Lees later verdere blogartikels over het maken van Qvevri, verschillende wijnbouwers, resto's en winebar's, traditionele gerechten , de 500 autochtone druivensoorten, de 10 wijnregio's, de geschiedenis en de invloed op de wijncultuur & zoveel meer Georgisch erfgoed. 

Wat een geweldig land, geweldige mensen, geweldige natuur, geweldige historie, geweldige wijn en geweldig eten.

A MUST FOR EVERYONE

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Mieke Aerts (donderdag, 21 april 2022 17:29)

    Breng je een flesje mee om te delen ? ;)