· 

JUJUNA Sparkling for Bar culture

Op vraag van Ekaterina Latsabidze (GQW) sprak ik af met Mathe Abesadze & Giorgi Tabatadze, founders van JUJUNA.

In 2017 ontwikkelden ze deze bubbels "for the new generation".

Gemaakt van vroeg geoogste Rkatsiteli druiven (70%) & Mtsvane (30%) uit de Kakheti regio, (Eniseli micro zone ) en volgens de CHARMAT methode. De gisting gebeurt in roestvrij staal evenals de tweede gisting. Deze cuve close methode geeft een minder fijne mousse omdat de wijn slechts 1 week à enkele maanden op zijn lie blijft rusten. Mathe legde uit dat de wijn nadien van de ene tank naar de andere wordt overgeheveld onder dezelfde druk (isobarisch filteren) en dan onder tegendruk wordt gebotteld zonder contact met de buitenlucht. Ipv de 6 bardruk bij de methode traditionele zit er in de Jujana flesjes 2,5 bar.

Rkatsiteli is een veel verspreide druif in Georgië, met een medium smaakprofiel en redelijk wat zuren. Kg prijs is minder dan de Mtsvane die een Sauvignon Blanc profiel heeft en structuur geeft. De witte JUJUNA is droog, met slechts 1 gr suiker.

Voor de rosé JUJUNA wordt een kleine hoeveelheid (minder dan 2%) saperavi toegevoegd, zonder maceratie omdat het sap al wat kleur heeft. Hier ligt het suikergehalte tussen de 17° en 20°. 

Zowel de witte als rode druiven worden apart gevinifieerd en nadien geblend. 

De 250ml flesjes hebben een kroonkurk, en in de bar's van Tbilisi is de "tap" heel populair. (details hierover later in blogartikel)

JUJUNA wit                  5.45 GEL (Lari)  in bar  de cocktails @ 15 GEL (5€)

Licht geel bijna wit.

Discrete neus van limoen, groene appel, gele bessen.

peche,..

Zet fris droog @. 

Drinkt vlot wegens weinig suiker (1°) en mooi niet 

agressieve bubbels. 

Aangename afdronk. Veel beter dan sommige supermarkt cava's of prosseco's die ellendig kunnen eindigen ;-)

Ik dronk hem met vers geperst ananassap, 2/3 jujuna brut & 1/3 sap van ananas. 

Ik kon hem proeven als  Aperol Spritz en vond hem veel beter dan met prosecco 

Ik werd gelukkig met verse zwarte bosbessen en was verkocht voor gans mijn leven.

JUJUNA rosé                        5,56 GEL (Lari)

Licht roze kleur.

Beetje pompelmoes, kornoeljes, snoepjes...

Zet zacht rond aan, zachte mousse houdt zoet in bedwang.

In de afdronk vooral rood fruit.

 

Omwille van de suiker toch meer een drank voor zoetebekken,  alhoewel niet plakkerig.

Zonder seksistisch te willen zijn, denk ik dat veel vrouwen hier zeer gelukkig van worden.

 

FABRIKA is een hippe plaats die aan New York (Bushwick), Berlijn(RAW-Gelände)  en Antwerpen (PAKT) doet denken.

Het is een oude Soviet fabriek die in 2016 door het MUA architectenbureau herschapen is tot een bruisende site met bar's, winkels en eco vestigingen. Devi Kitvashili, Gogiko Sakvarelidze, Natalia Nebieriodze & Maria Pelangia zijn drijvende krachten van dit MUAconcept in Tbilisi.

Gelegen in 8, Egnate Ninoshvili op de Left Bank van de 

Mtkvari rivier.(Kura)

Ook in de buurt zijn er tal van nieuwe winebars, resto's & natuurwijnshop's.

Voor het tap-systeem:

Voor de Georgische markt worden 20 liter  herbruikbare "stainless steel kegs" gebruikt. Ze worden op twee manieren gereinigd:  - uitwassen en steriliseren met "caustic sodium hydroxide" en nadien met speciaal ontworpen gereedschap uitstomen om 

   volledige sterilisatie te bekomen.

 - zelfde als bij de filtratie, nl elk leeg vaatje wordt gevuld met CO2 op 2.2 bar (om de vloeistof te beschermen tegen 

     schuimvorming) en daarna vullen met de wijn op 2°C.

Voor export gebruiken ze meestal KeyKegs = "plastic overlay single use kegs with specialy designed vacuum bag inside" Daarom is er geen CO2 nodig. Deze vaatjes hebben een inhoud van 30 liter. 

https://www.keykeg.com/products/keykeg-30-liter/ 

Reactie schrijven

Commentaren: 0