· 

Beaumes de Venise: les viticulteurs et leurs vins


Degustatie met Eloïse BOUZIDE (aoc Beaumes de Venise) & Georges TRUC (oenogéologue) .

DOMAINE DE DURBAN - HENRI LEYDIER -2523 CHEMIN DE DURBAN  BEAUMES -DE-VENISE-    www.domainedurban.com

           -  bezoek aan het domein, rondleiding door Henrri Leydier en degustatie wijnen van het domein -

In het hart van de Dentelles de Montmirail , gelegen op een plateau van een heuvel met uitzicht op het dorp Beaumes de Venise en liggend tegen een beschermend dennenbos (tegen de mistral), bevindt zich dit wijngoed van 56ha. Hiervan zijn 30ha Cru Beaumes de Venise Rouge, 20ha AOP VDN Muscat bed Beaumes de Venise & 6ha AOP Cru Gigondas. Zoon Gaëtan staat volop klaar om Henri op te volgen. De bodem bestaat uit 40% Trias & 60% "d'Argilo-Calcaire". 

Trias: begraven onder meer dan 1500m sediment, komt deze geologische laag tegenwoordig aan de oppervlakte na erosie. Deze terroir is rijk aan magnesium, calciumcarbonaat en ijzer. De Trias grond is herkenbaar aan hun kleuren: oker, geel en paars.

Er worden ongeveer 130 000 flessen rode Beaumes de Venise & 60 000 flessen VDN  gemaakt per jaar.

DOMAINE DEMOISELLE SUZETTE - RICHARD OLIVERO  - QUARTIER GRANGE NEUVE SUZETTE - www.demoiselle-suzette.fr

bezoek aan het domein, rondleiding door Richard Olivero, degustatie wijnen van het domein & lunch met streekgerechten

Dit eerder kleine Domain van 10ha wordt uitgebaat op een "méthode culturale écologique". Wijnbouwer Olivero verdedigt deze visie op een passionele manier. Hij kent zijn percelen, zijn terroir, zijn micro klimaat en zijn druiven op zo'n manier dat hij zijn ingrepen elk millésime aanpast. Dus geen bio labels voor hem, maar gegronde stielkennis.

Zijn moto: "Partage, Plaisir, Générosité". Hij zegt dat ge de ziel van de wijnbouwer in zijn wijnen ziet.                                           RHONEA  Artisans Vignerons Coöperative Beaumes de Venise

Bezoek en rondleiding door oenoloog Thierry SANSOT.  Deze coöperatief levert oa aan Delhaize, Aldi & Colruyt. Computer stuurt alle temperatuurcontrole. Verschillende poorten voor verschillende wijnen. Vinifiëren Muscat de Beaumes de Venise, Beaumes de Venise Rood en verschillende Côtes du Rhône appelaties. Gekend voor zijn fruitige witte wijnen. Gebruiken een smart press voor Rood. Opslagruimte met grote innox citernes worden op 5°C gehouden met minimum aan zuurstof. De wijnkelder met barriques en vaten van 400l, medium toasting. Verkopen hun gebruikte vaten door voor oa bier en whisky.

 


Degustatie in gezelschap van wijnbouwers. Jean Paul ANRES (président ODG et RhonéA), Sébastien LOGVINENKO (domaine des Garances), Romain HALL (domaine des Bernardins) et Patrick SOARD (domaine Fenouillet) met aansluitend dinner.

*Domaine des Garances, 18ha, culture bio, met verschillende percelen verspreid over de gemeenten van Beaumes de Venise.

Deze verschillende terroirs maken het mogelijk om verschillende types van wijnen te maken. Op de terrassen van Suzette en Lafare worden eerder vlezige en volle wijnen gemaakt, terwijl rond Barroux de wijnen rond en fruitig zijn.

 

*Domaine de Fenouillet ligt op enkele km van Mont Ventoux aan de voet van Dentelles de Montmirail. Hun 30ha bestaan uit:

   - Mioceen zandgronden in Beaumes de Venise

   - Stenige hellingen in Sait-Hippolyte

   - Klei/kalksteenterrassen in het hart van de Dentelles de Montmirail.

   - Steenachtige zandgronden van de Garrigues.

   - Klei/kalksteenbodems van de Ponche

      (anekdote: door een mirakel is er op het Domain nog een fles muscat de Beaumes de Venise VDN uit 1953 bewaard gebleven)

 

*Domaine des Bernardins: 8ha rood (grenache 60%,syrah25%,cinsault5%,mourvèdre5%,marsanne3%,grenache blanc2%),

                                                     17ha wit (muscat à petit grains blancs 75% et muscat à petits grains noirs 25%)

      Het Domain werkt en respecteert de nationale referentie van "beredeneerde landbouw" = l'agriculture raisonnée.

      Er worden dus enkel fytosanitaire producten gebruikt voor de gewasbescherming indien nodig en verantwoord. Voorkeur 

      gaat naar biologische methoden, begrazing van de grond, ontbladeren en behoud biodiversiteit (olijfbomen, rozemarijn, 

      amandelbomen en cipressen staan aangeplant aan de perceelgrenzen).

     Terroir: zandmergel in het zuiden & klei-kalksteenbodem in het noorden, voor de muscat

                    oxfordian mergel uit het Krijt, voor de rode wijnen

XAVIER VIGNON nam ons mee in zijn open Buggy Polaris Ranger om ons de wijnvelden rond de Montmiraille te laten bewonderen. Nadien proefden we enkele wijnen uit zijn gamma Xavier Vins met Bruno DESCAMPS in zijn wineshop in Beaumes de Venise dorp.
Reactie schrijven

Commentaren: 0