· 

Beaumes de Venise Wine Safari

De wijngaarden van de AOC Beaumes de Venise strekken zich uit over de zuidelijke hellingen van de Dentelles de Montmirail in het departement Vaucluse. Ingeklemd tussen de Mont Ventoux en de Dentelles de Montmirail, in de Zuidelijke Rhônevallei, op 100 tot 700m hoogte, liggen de dorpen Beaumes de Venise, Lafare, La roque-Alric en Suzette. We vertrokken in Beaumes de Venise met Xavier Vignon aan het stuur van zijn open buggy Polaris Ranger. Het werd een adembenemende tocht op off road wegen waar zelfs onze tweede wagen, een Range Roover, moeite had om te volgen. Xavier, gepassioneerd wijnbouwer met een degree oenology in Montpellier en een diploma agronomy, gaf ondertussen uitleg over klimaat, cépages en terroir.

We reden langs de 3 bodemsoorten:

TRIAS: Bodem rijk @ magnesium, calcium en ijzer. Rood-paarse grond met oker nuances.

CRETACE: Zachte kalksteen. Witte krijtgrond.

JURASSIC: Magere zandsteenhouwende zones. Grijze grond. Vnl in het Z-O.

Het klimaat is er mediterraans. Met hete, droge zomers. De Mistral waait er 100 dagen per jaar maar de omringende bergen en bossen beschermen grotendeels tegen te erge schade aan de wijnranken. De hoogte, een fris briesje, verschillen tussen dag & nachttemperatuur en de weinig warmte opnemende bodem verzekeren dan weer wijnen die nooit plomp zijn. Mooi meegenomen in deze tijden van "climate change". 


De Muscat van deze terroir wordt gekenmerkt door een onvergelijkbare frisheid en complexiteit.

Op de terrassen profiteren de druivenranken van de Syrah en de Grenache optimaal van de zon.

Reactie schrijven

Commentaren: 0