· 

Wines of the Canary Islands part 1

Midden in de Atlantische Oceaan liggen de Canarische eilanden. De wijnbouw op deze acht eilanden begon in 1497 toen de Portugees Fernando de Castro  de eerste wijnstokken plantte op Tenerife. Ook Spaanse en Italiaanse bezetters brachten hun lokale rassen mee. Dat wil zeggen dat er momenteel zo'n 100 voorouderlijke druivenvariëteiten geplant staan die al generaties in stand gehouden worden & worden verbouwd met traditionele technieken.

Deze unieke teeltmethoden vinden we op de meeste eilanden:

-In het noorden van La Palma worden de wijnstokken geteeld op "lage" TRELLIS. Ze staan aangeplant in ondiepe holtes.

-Op steile vulkanische Terrassen omringt door stenen muur tegen sterke kustwinden.

-El cordon trenzado: (= gevlochten koord, vlecht) De takken van de wijnstokken worden aan mekaar gevlochten in grote trossen              

  van meerdere strengen. 

-Rasterra methode: de wijnstokken "kruipen" als het ware weg van hun stam en bereiken zo tot 50 meter. Lengtes van 15 meter

  tot 25 meter komen geregeld voort. Als na jaren de plant uitgeput geraakt, wordt hij bij de wortel afgezaagd en begint hij

  terug te schieten en begint het proces opnieuw. Zo ontstaan er zeer oude VV.

 

Uit onderzoek blijkt dat er 20 unieke druivensoorten aangeplant staan, 20 "in afwachting van goedkeuring" en 60 mutaties.

Voor wit zijn dat: Listan blanco, Malvasia vulcanico, Malvasia aromatica, Vijariego blanco, Albillo criollo, Burrablanco, Forastera gomera, Sabro, Torrontés, Pedro Ximénez, Breval, Verdello, Gual, Babosa blanco, Marmajuelo, ...

Voor rood zijn dat: Listan negro, Baboso negro, Negramoll(=Mulata), Tintilla castellana, Vijariego negro, Listan Prieto(=Mission, =Pais),...

 

The Canarys hebben een unieke terroir:

Een zeer jonge vulkanische bodem met de Pico del Teide als hoogste berg van Tenerife en bij uitbreiding van Spanje (3.718m).

Een gevarieerdheid aan micro & meso klimaatjes door de nabijheid van de zee, de grote hoogteverschillen, de vochtige en frisse passaatwinden (Alicios) die 12 maanden per jaar waaien, de structuur van de bodem en het verschil in hoeveelheid neerslag.

Door de extreme omstandigheden en geïsoleerde ligging bleven de eilanden gevrijwaard van phylloxera (de druifluis).

Zowat alle druivenstokken zijn op "pie franco" geplant. Dus niet op een Amerikaanse onderstam.  Wijnstokken van 150 jaar en ouder zijn geen uitzondering. Sommige wijnbouwers spreken zelfs van 250 jaar oude vignes.

 

Bodem:

Roodachtige vulkanische grond rijk aan organisch materiaal, klei, vulkanisch zand en puimsteen(jable), ...

Door deze bodem is er ook een goede drainage.

 

De vulkanische bodem levert minerale en ziltige tonen aan de uitgesproken aromatische wijnen.

Eigenlijk zijn er 13 eilanden die tot de Islas Canarias behoren, maar er wordt maar op 8 ervan wijn verbouwd.

In een volgend blog artikel komen enkele zeer interessante wijnbouwers aan bod.

En ook iets over de laatste loodjes ;-)

Tenslotte Lieve, David, Filip & Julie, Koen en wijnboer & Tenerif gids Anton...mag ik jullie danken voor julie uitermate aangenaam gezelschap. We hebben veel van mekaar geleerd en daarbij nog veel plezier gehad. Adios , y que fluya  libremente el vino espanol.

 

                        Y finalement mi mas sincèro agradecimiento a proexca, que hizo posible este tour del vino.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0