· 

Canarian Wines part 2 : Winegrowers

De eerste stop op wijnreis in Tenerife bracht ons naar La Casa del Vino, waar een mooie selectie wijnbouwers van de Canarische eilanden ons verwelkomde. Hun wijnen waren uiteenlopend...want...andere terroir, andere visie op wijn maken, andere "variedades de uva" en andere oenologische kunde. Een aantal kon me erg bekoren door hun kwaliteit & authenticiteit. Deze vindt u verder in dit blog artikel. De andere wijndomeinen draag ik verder in mijn hart. Met dank aan de puike organisatie van Proexca, die ondersteuning biedt voor het Canarische bedrijfsleven. 

Nog even vermelden dat er in België gespecialiseerde wijnwinkels zijn die Spanje hoog in hun vaandel dragen:

VINYO, SOFICO, EL OLIVO, EL POZO, VINO SANTI & IPBNATURA


Bodega  Piedra  Fluida

Vanuit het dorpje Abona (Granadilla) reden we  7 km off road om de 1670m hoge wijngaarden van Piedra Fluida te bereiken. 

Wat ik zag was "Heroïsche Wijnbouw" : op een vulkanische bodem met extreme temperaturen waar de wijnstokken op bijna verticale hellingen groeien, waar menselijke handenarbeid en soms een ezel de machines de baas zijn. Op 12 ha staan slechts 6000 wijnstokken Z-W aangeplant, ver uiteen om te overleven op dit onherbergzame terrein met mist, soms regen, brandende zon en soms vorst. Opbrengst is 6 tot 20kg per plant. Het groeiseizoen bedraagt 6maanden. Gabriel Morales & zijn vrouw Loretto zijn de "Masterminds" achter deze topwijnen. Loretto bereidt zich momenteel voor op het examen voor master of wine.

Gebruikte druivenrassen: Listan blanco, Listan negro, Verdello, Moscatel.

 

hello@bodegapiedrafluida.com

Sofia Monshouwer - Managing Director

www.bodegapiedrafluida.com

 

Bodega Atlante

Wijnbouwer Jesus Gonzalez de Chavez T. heeft Portugese roots die teruggaan tot de 17e eeuw. De wijngaard is sinds 150 jaar eigendom van zijn familie. Vroeger gingen de druiven naar de coöperatieve, sinds 2005 heeft hij het wijnmaakproces in eigen handen. Dit Westelijk deel van Tenerife is het meest geschikt voor witte variëteiten. Er staan zeer oude wijnstokken aangeplant (>150J) die zeer diep wortelen en elk jaar uitlopen, tot 50m. Als de oudste arm afsterft, is de plant niet dood maar regenereert het groene gedeelte bij de wortel en het proces begint opnieuw. Jesus Gonzales werkt met lange snoei, 20 scheuten per plant. Om de plant te ondersteunen, gebruikt men betonijzers die men diep in de steenrijke(vulkaanrots) ondergrond kan slaan. De stokken staan N-Z (richting bergen) aangeplant omdat de wind meestal uit het Noorden (Atlantische Oceaan) waait. Jonge aanplant beslaan 3500 stokken per ha, en wordt modern opgebonden zodat er minder handenarbeid nodig is.  Humidity schommelt tussen de 60% en de 90%. Hoogte 410m. Vanaf de wijngaard is het 13 km tot de top van 3700m, loopt zeer steil op. Er is veel sediment: 45% klei, 10% lime & 45% zand. Hieronder bevindt zich de moederrots, tussen de 20cm en de 10m. Door de climate change is het droger dan vroeger. Het smeltwater wordt opgevangen en er is ook nood aan irrigatie. De wijnen laat Jesus spontaan vergisten in open lagares. Hij gaat Brett tegen door gedoseerd sulfiet te gebruiken. Productie rond de 10000 flessen per jaar.

 

Quinta 1 Barranco de San Antonio

La Oratava 38313   Santa Cruz de Tenerife.


Bodega  La Haya

Wijnbouwer Julian Antonio Gonzalez Hernandez en zijn zoon hebben een wijngaard waar enkele 200 jaar( uiteraard pre phyloxera op eigen onderstok)  oude wijnstokken van de Listan Blanco staan in de unieke traditionele teeltmethoden "braided cord"= El Cordon Trenzado. Er staan verder autochtone multivariaties aangeplant zoals Malvasia, Gual, Forastera Gomera, Vijariego Blanco, Albillo Criollo, Baboso Blanco en Marmajuelo. Op dit wijndomein gaan traditie en moderne oenologie hand in hand. De nadruk ligt op het behoud van de typiciteit van de druivenvarieteiten.

Bodega El Haya bevindt zich op een 600m hoge helling, heeft meest witte aanplant, heeft een productie van 13000 flessen per jaar( op 2 wijngaarden en wat aankoop).

De submarine wijn ligt in zee op 18m diepte in een grote afgesloten "Cave" die wijnbouwers kunnen huren en waar duikers de wijn ophalen. Geen licht, zelfde temperatuur , maar vooral de druk schijnt een rol te spelen bij de bewaring. Men is er mee begonnen toen men een scheepswrak vond van honderden jaren oud waar nog drinkbare wijn in werd  gevonden. 

 

Calle Calzadilla, Cruz Santa,38413 Los Realejos

Santa Cruz de Tenerife  Espana

lahayabodega@gmail.com


Ten slotte nog een eervolle vermelding voor bodega El Hierro Elysar. Waar ik door tijdsgebrek niet voldoende heb van kunnen proeven. Wat ik wel proefde was beloftevol.


Reactie schrijven

Commentaren: 0