· 

Oldenburg Wine Farm Stellenbosch

Oldenburg Wine Farm ligt in Banghoek, de kleinste en tevens de koelste vallei in Stellenbosch. De vineyards liggen op en rond de "Rondekop". Deze fascinerende ronde heuvel domineert de vallei, 24ha sandstone, alluvial, lime, koffieklip, klei etc..

Voor elke soort bodem, kiest men de geschikte druivensoort...of omgekeerd.

Winemaker Nic van Aarde nam me mee naar zijn winery en dan via de Rondekop naar de tastingroom.

Ook hier gaat men grote delen van de wijngaarden herplanten met beter plantmateriaal. Tegen het Leaf Roll Virus is geen behandeling mogelijk. (GLRaV-3) De invloed van deze virale ziekte is zowel economisch als kwalitatief aanzienlijk.

-Ongelijkmatige rijping van de druiven.

-Verminderde opbrengst en kortere levensduur van de wijngaarden.

-Negatieve invloed op de wijnkwaliteit: lagere suikergehaltes, minder kleurintensiteit, hogere zuurtegraad, 

-Verspreiding via meeldauw en besmet plantmateriaal: dit maakt het essentieel om te herplanten met gezond klonen.

-Moeilijke tot geen fenolische rijpheid, vooral bij laatrijpende variëteiten.

-Moeilijke detectie, vooral bij witte druivensoorten. Bij rode druivensoorten zijn de symptomen (rood verkleurde en opgekrulde

  bladeren) goed zichtbaar. Bij witte variëteiten is dit afwezig zodat de ziekte zich beter kan verspreiden.

 

Onderzoekers van de Universiteit van Stellenbosch ontwikkelen momenteel een AI-gestuurde app die symptomen van de GLRaV-3 virus kan herkennen via smartphonefoto's en zo een snelle interventie mogelijk maakt.

 

Te koop in België:

@Wijnen Coopman Ledegem

@BogaVino Fine Wines Antwerpen (Ekeren)

@Kaas en Wijn Stefaan Kruibeke

 



Het was druk in de Cape. De oogst was juist binnen. In januari begint men met Sauvignon Blanc en Pinotage en dan gaat het zo verder tot einde maart, het plukmoment van de Cabernet Sauvignon. Wijnmaker Nic nam toch de tijd om tekst en uitleg te geven, en af en toe te verdwijnen naar de chai om de fermentatie nauwlettend te volgen. Dan nam hoofdsommelier Gregory Lorimer over.

Oldenburg onderscheidt zich door een unieke combinatie van acht natuurlijke elementen die samen het terroir vormen.

- De nabijheid van de Atlantische Oceaan zorgt voor verkoeling die een langzame rijping van de druiven bevorderen.

- De Indische Oceaan zorgt dan weer voor vochtigheid.

- De omliggende bergketens vormen een natuurlijk amfitheater dat bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden.

- Uit de False Bay waait een koele Zuid-Oostelijke wind, wat de wijnen fraicheur en complexiteit geeft.

- Een hoogte van 300-410 meter draagt ook bij tot ontwikkeling van de aroma's en zuren.

- De Rondekop, in het hart van de wijngaard, beïnvloedt de zonexpositie en drainage.

- De bodem is gevarieerd maar bestaat toch voornamelijk uit verweerde graniet en zandsteen van de Tafelberg (mineralen).

- De winery is omringd door majestueuze bergketens met overal bloeiend fijnbos.

Hieronder kunt u volgen wat ik voor lekkers in het "Zalto" glas kreeg: van Chenin blanc & Chardonnay over de onovertroffen     Una V 2023 tot de Stone Axe en de Per Se. De Una V komt niet van de Rondekop maar van een kleine single block naast het Estate. Jonge aanplant (4j) 100% chardonnay (Kloon 95), Una is de grootmoeder van eigenaar Adrian van der Spuy. Gele rotsachtige bodem, natuurlijke fermentatie gedurende 6 m, rijping in Bourgondische eik waarvan 25% nieuw gedurende 10 maanden. Proefnoties hieronder en ik kon het niet laten om er een flesje van te kopen, 50€. 2000 flessen gemaakt.


Reactie schrijven

Commentaren: 0