Het verhaal van Thelema begint altijd met het verhaal van François Rabelais, de Franse monnik arts en schrijver uit de Loire van de 15e eeuw. Deze bekende humanist zette zich af tegen de toenheersende normen en beschreef in zijn "Gargantua & Pantagruel" de imaginaire kloosterorde waar mannen en vrouwen samen leefden in de Abbey Thélème in grote luxe onder het motto: "Fay ce que vouldras" ...doe wat ge wil --Abbey Thélème werd dus Winery Thelema--
Thomas Webb himself kwam me oppikken aan mijn airbnb en het werd al snel duidelijk wat zijn motto was: "altijd streven naar dat beetje meer". Thelema is een kleine familiale winery met grote kleppers als Delaire Graff en La Motte als buren.
Cabernet Sauvignon is hun vlaggeschip met een elegante maar krachtige stijl, gemaakt om goed te ouderen.
Tot in de jaren '80 werd er in Zuid Afrika veel gewerkt met oude klonen, niet geselecteerd op kwaliteit maar op opbrengst en geïnfecteerd met virussen. De Leafroll-virus (GLRaV-3) taste de rijping van de druiven aan die geen fenolische rijping kregen waardoor ze groenig smaakten. Ook de rubbergeur (Burnt rubber) kwam vaak voor bij besmette syrah of bij onzorgvuldig sulfietgebruik. Sinds 2000 is men bij Thelema en ook bij andere topdomeinen zoals Kanonkop en Rustenberg, begonnen met het herplanten met betere klonen. De focus ligt nu op terroirexpressie, gezond fruit en lagere opbrengsten. Thomas is van oordeel dat jonge aanplant van goede klonen en onderstokken zonder twijfel opweegt tegen VV van minderwaardig plantmateriaal.
En zoals zijn wijnen baat hebben bij veroudering, zo worden jonge wijnstokken in de toekomst ook ouder.
Tijdens het proeven legde hij mij ook de "20 seconden regel" uit: Complexe en finesserijke wijnen worden vaak minder hoog aangeschreven in tastings, wedstrijden en degustaties omdat men te vlug wil beoordelen. Wacht 20 sec en geef dan je oordeel.
@Thelema
@Thomas Webb
@inVINIty
Thelema situeert zich op de Zuid-Oostelijke hellingen van de Simonsberg, bijna op de top van de Helshoogte.
De bodem van verweerde graniet rijk aan ijzeroxide kleurt de bodem rood. Sommige wijngaarden zijn omgeven door eucalyptus-bomen, wat soms een lichte munt impressie geeft in de Cabernet Sauvignon wijnen.
Verder is er zandige leem (geel), klei gemengd met graniet en/of leem en alluviale afzettingen bij de oudere rivierbeddingen.
Samen met de hoogte (530m) en de steeds aanwezige wind, geeft dit een koel microklimaat, ideaal voor verfijnde wijnen.
Bergketens in de buurt, zoals de Kleine Drakenstein, beïnvloeden hoe lucht en mist door de valleien stroomt: wat zorgt voor koelere nachten, langzamere rijping van de druiven en het behoud van zuren in de wijn.
Reactie schrijven