WAAR DE GROTE KANONNEN BRULLEN
Dat slaat niet enkel op de heuvel waar in de 17e eeuw de kanonnen bulderden als er een schip naderde, maar ook op de
legendarische oenologen die Kanonkop hebben groot gemaakt. Paul Sauer, Beyers Truter & Abrie Beeslaar hebben alle drie hun stempel gedrukt op de manier waarop er sinds 1973 wijn wordt gemaakt in deze iconische winery. Vorig jaar nam Francois van Zyl, na 23jaar Abrie Beeslaar, de fakkel over als senior winemaker met Suzaan Krige (dochter van Johann) als assistant winemaker aan zijn zijde. Annelie Viljoen is viticulturist en "grape buyer" voor de Kadette reeks.
Samen met Jacqueline Linde proefde ik hun ganse gamma: van de uitermate populaire Kadette, gemaakt van jonge wijnstokken en hogere rendementen (70 hl/ha) waarvan de pinotage rosé me zeer erg kon bekoren met veel rood fruit, droog, fris met een mooie afdronk. Ook de cab sauv '22 was ondanks het mindere jaar (micro klimaat tot 5° koeler dan elders-4àkm van zee) goed.
Vervolgens proefden we de Kanonkop estate Wine Pinnotage 2003(fruit en chocolade, balans, lang en niets versleten) naast de 2022 (mooie wijn, nog te jong). Bush wine VV 71jaar/ decomposed granite, Hutton & clovelly soils //50hl/ha//16m 80% n fr eik
De Cab Sauv estate 2010 (zeer versmolten, rijp fruitig, tactische en karameltoetsen) stond naast de 2020 die zachte tannines had en iets peperig eindigde. VV 28j , 2720l/ha , 24m fr eik 50% nieuw, 5 dagen met risten in open gistbakken, in wijngaard: 5 wire hedge waarbij 5 draden de wijnranken leiden wat zorgt voor een betere zonblootstelling, luchtcirculatie en efficiëntere oogst.
Jacqueline opende daarna de "grote kanonnen": Paul Sauer 2009 met 69%cs, 19%merlot en 12% c franc. Tertiaire aroma's, rode paprika, vol romig in aanzet, chocolade in mondfase en iets peperig in afdronk waar hij wat wegvalt. De 2021 Paul Sauer viel me beter mee, met rijpe fruitgeuren, cassis, bessen en vanille, zachte tannines, goed in balans met fraicheur, fruit en rijpheid en een lange finale met veel rood fruit. 70%cs 17% merlot 13%cfr ,VV33j, 24m nieuwe fr eik medium toasting.
Eindigen met het paradepaardje: Pinotage Black Label 2022. Aangezien alles zo goed als direct uitverkocht is, stond hier geen oudere jaargang tegenover. Jaarlijks worden er een kleine 7000 flessen gemaakt, Bush Vine geplant in 1953, 2,4 ha, geen irrigatie, decomposed granite & Hutton soils, 28Hl/ha, Gisting in open tanks waarbij de koek om de 2 uur ondergedompeld wordt gedurende 3,5 dagen. Wat ik rook: vanille, fijnbos, snoep, zwart fruit, tabac, diep en in de mond: zet zacht fruitig @, goed in balans met zachte tannines, fris en fruit en chocolade. Lang met munt, fruit en een fijne aciditeit. Neigt naar pinot noir type. TOP A+
Te koop:
@Rouseu Wijnen Sint-Martens-Latem
@Caves Louis BV Knokke-Heist
@Just Wine Haasdonk
Reactie schrijven