· 

Beyerskloof Stellenbosch


DIE HUIS VAN PINOTAGE ------ THE HOME OF PINOTAGE

Oenoloog Beyers Truter, ook gekend van Kanonkop, begon in 1988 heel nederig met zijn eigen winery aan de Koelenhof street. Toen nog "NooitGedacht" geheten. In 1997 kocht hij er 100ha bij in Bottelarij Winelands Stellenbosch en in 2018 nog eens 50ha in Kriekbult. Toen zoon Anri erbij kwam gaat de legende dat hij de eerste vijf jaar deed wat vader zei, de volgende vijf  jaar was er veel discussie en de vijf jaar daarop deed vader wat de zoon zei. En dat is zo tot op heden gebleven. Maar beiden zijn onlosmakend verbonden met hun geliefde Pinotage. Hier viert men dit jaar 100 jaar pinotage. Prof. Perold kruiste in 1925 Pinot Noir met Cinsault (toen Hermitage genoemd). In 2023 was er in Zuid Afrika 6 585 ha beplant met deze Zuid Afrikaanse signatuurdruivensoort. "The Pinotage Association" is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en de kwaliteit ervan. Tot nog niet zo heel lang geleden, associeerde men vaak Pinotage met een minderwaardige wijn met rubber aroma's. Dat kwam door te hoge rendementen, verkeerde plukmomenten, te hoge fermentatie-temperatuur en minderwaardig plantmateriaal. Tegenwoordig maakt men hoogwaardige Pinotage wijnen. Betere onderstokken, betere klonen, op de juiste terroir, canopy management, opbrengst beperken, Pinotage heeft een dikke schil, dus: extractie in 't oog houden & manuele push dawn elke 2 uur gedurende 3à4 dagen, ook heeft Pinotage (hoog in suiker) de neiging om tijdens de gisting zeer hoog te gaan in temperatuur, dus beperken tot 27°C. 

Pinotage groeit vlot, is terroir driven, goed bestand tegen ziekte's en schimmels, nood aan groene pluk en tijdens de oogst staat ze te dringen om eerst geplukt te worden. 

www.pinotage.co.za 

www.beyerskloof.co.za

 

 

 

 


Sfeerfoto's van de winery, de omgeving en de Simonsberg (genoemd naar Simon van der Stel, de eerste gouverneur van de Kaapkolonie en de stichter van Stellenbosch).


Reactie schrijven

Commentaren: 0