Geduld loont, zelfs bij natuurwijn ;-)
Een week de geweldig mooie regio Alsace doorkruisen en er elke dag een paar wijnbouwers bezoeken, geeft een prachtig beeld van deze wat in onmin geraakte wijnstreek. Naast grote , traditionele domeinen en enkele jonge moderne wijnbedrijven, mocht een "natuurwijn" adept niet ontbreken. Ik ben er nooit een grote fan van geweest, wegens "niet proper gemaakt", maar ik was toch benieuwd.
ACHILLEE in Scherwiller van wijnbouwer Jean Dietrich maakt wijn op 18,5ha wijngaarden en heeft ook nog eens 6ha kersen en pruimen. Ze werken volledig biodynamisch sinds 1999 en sinds 2016 zijn Jean & Pierre Dietrich gestart onder het merk "Achillée" met eigen bottelingen. Verspreid over verschillende terroirs hebben ze een bodem van gravel, zandsteen, graniet en schist ter beschikking om hun wijnen te maken.
In hun bioclimatische strow-bale cave uit 2016, vergisten ze hun wijnen op een constante temperatuur van 13à14°C. Minimale interventie, spontane inheemse gisten, in innox, fouders en kleine eiken vaten.
Achillée slaat op duizendblad, dat de bodemgezondheid en natuurlijke afweer bevordert. Regeneratieve wijnbouw is hier geen loos woord.
CONCLUSIE: Biodynamische natuurwijn met minimale interventie heeft geduld nodig ALS hij op een deskundige manier wordt gemaakt. Ik begon met veel reserve en scepticisme aan deze proeverij en aanvankelijk dacht ik het hier snel voor gezien gehouden te hebben. Maar het enthousiasme, de gedrevenheid en vooral de heldere oenologische uitleg hielden me tegen. En als ik dan de oudere jaargangen kon proeven, was ik overtuigd om zelfs wat te kopen. Nu hopen dat deze wijnen de reis, de tijd en de opslag in mijn kelder goed zullen verteren. Meer uitleg binnen...6 jaar.
Reactie schrijven