· 

Cinoco, Deutz & D.ish in Château D'eau


Mijn wine-foodpairing avontuur bracht me deze keer naar Château D'eau Events in Steenokkerzeel.

Wijnhandel Cinoco had hiervoor Jean-Marc Lallier-Deutz uitgenodigd.

Cinoco dat enige tijd geleden een fusie aanging met Le Palais du Vin, is een bedrijf dat 327 jaar bestaat. De elfde generatie van de familie Nolet staat aan het roer. Familiale waarden en een compleet gamma prestigieuze en exclusieve wijnen zijn hun dada. In januari 2020 verhuizen ze naar een volledig CO2 neutrale nieuwbouw in Nijvel. Ze zijn nationaal aanwezig en leveren de dag na bestelling. Naast wijnen hebben ze ook Elixer d'Anvers in hun portfolie. Commercial Director Didier Van Severen & Marketing Manager Ludovic Thysebaert en hun team ontvingen met groot enthousiasme en wezen op de komende open deurdagen op 6 en 7 oktober in Hôtel de la Poste.

Tweede speler van vandaag was het gerenommeerde champagnehuis Deutz. Jean-Marc vertelde me dat ze gelegen zijn in Ay, in het hart van de champagnestreek. Het is een primium merk dat prat gaat zijn authenticiteit. Michel Daversne is de chef winemaker die heerst over 46ha wijngaarden, waarvan 75% grand & premier cru. Ze hebben meer dan 30 # terroirs doen aan parcellaire winemaking. Respectvol omgaan met hun partners vertaalt zich in long partnerschip.

Chef Dirk Luijts bezieler van gastronomisch cateringbedrijf "d.ish", kookt op een traditionele, ambachtelijke, maar moderne manier. Basis is steeds een zelfgetrokken fond (hij was in de leer bij meester en topchef Roger Souvereyns) en bisque.

Hij toverde volgende gerechten uit zijn kookpotten:

Als mondverfrisser Deutz Brut Classic.

 

Tartaar van Zeebaars met Zeste van Citroen en gember, Texturen van Komkommer, Gel van Limoen en Guacamole.

Tartare de Bar-Concombre-Citron vert_Guacamole

   Brut blanc de blancs 2011

   De mineraliteit van de champagne gaat mooi samen met de frisheid van de komkommer, zet breed uit in de mond, 

   zowel gerecht als champagne hebben pure smaken en de citrus in de finale versterkt de smaak van het gerecht.

 

Coquille met Parelcouscous en Mediterraanse kruiden, Krokantje van Inktvis, Bisque.

Coquille-couscous de Perle-Epices Méditerranéennes-Croustillant d'Encre de Sèche-Bisque.

   Hommage à William Deutz 2012 Meurtet              Hommage à William Deutz 2012 La Côte Glacière

   Deze 2 champagnes hebben enkel een verschillende terroir. (zon, wind en bodem)

   Het gerecht is licht kruidig met een fijn rond toetsje van de coquille.

   Beide cuvées zijn bijzonder finesserijk en complex. Beide hebben rood fruit in de neus(pinot noir) en zijn vol & krachtig in de mond.

 

 Gebakken Parelhoen, Crème van Wortel en Gember, Witloof, Pomme Bouchons, Rode Biet, Béarnaise.

 Pintade-crème de Carottes Gingembre-Chicons-étrave Rouge-Béarnaise

   Hommage à William Deutz 2010

   De Deutz is goudgeel, gegrild brood, brioche, diep van kleur en in de neus, vleugje amandel en orange, intens-breed en diep

   in de mondfase. Heeft 11j sur lie gelegen, de autolyse is erg merkbaar. Zeer lange gevarieerde finale.

   Het gerecht heeft een mooie complexiteit: aardse toetsen van de groenten, sappig vlees, frisheid van de verse béarnaise.

 

Yuzu, Texturen van Yogurt, Framboos.

   Deutz rosé Amour de Deutz 2009

   Erg lekkere vrij donkere rosé (rond de 7% pinot noir toegevoegd bij de assemblage, voor het bottelen)aardbeien en kersen in de neus.

   Ook het gerecht is zeer lekker. De chef heeft zijn best gedaan om het niet te zoet te maken. Toch blijft een droge wijn met dessert

   een moeilijk huwelijk.

De bijpassende champagnes waren stuk voor stuk mooi gekozen en erg passend bij de gerechten.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0