· 

Champagne 2022

Na enkele moeilijke jaren zijn ze terug tevreden in Champagne.

Tijdens het pandemiejaar 2020, nochtans een uitmuntend millésime, besloot het Champagne Comité om economische redenen, de toegestane opbrengst te beperken tot 8000 kg per hectare tov het gemiddelde van bijna 12000 kg per hectare. Vooral de grotere champagnehuizen werden hierdoor bevoordeeld. ( oa wegens hun groter aandeel reservewijn.)

Het daaropvolgende 2021 was dan weer een problematisch jaar met voorjaarsvorst in april, veel regen in hartje zomer, meeldauw en een aantal plaatselijke hagelbuien. Dat resulteerde in de kleinste oogst in 40 jaar, 60% ging verloren en er bleef maar een 7000 kg/ha over. 

Door een stijgende vraag naar de feestelijke bubbels (+32%) besloot het Comité Champagne om in 2022 het maximale rendement vast te stellen op 12000 kg/ha. Daarnaast mag er ook nog extra geplukt worden om "reservewijnen" van te maken.

Kleinere wijnhuizen hebben vaak niet de plaats en financies om veel reservewijn op te slaan. (in grote RVS tanks, houten fouders of in magnums) Men verwacht in 2022 de botteling van 325 miljoen flessen te bereiken.

Grote huizen zoals Veuve Cliquot, Bollinger of Krug hebben meer dan 1 000 000 liter reservewijn van verschillende jaren in hun km-lange kelders liggen.

Na een grotendeels ziektevrij groeiseizoen & quasi ideale weersomstandigheden wat resulteerde in rijpe gezonde druiven begon de oogst eind augustus. Zie ook foto's van de start van de verdange per dorp.

Men spreekt nu al over het "année de millésime". Beetje vlug naar mijn mening, maar de wijnmakers waren in elk geval zeer tevreden. Rijp, gezond en geen pourriture. Op het moment van mijn bezoek (weekend van 8/10), hingen er hier en daar nog achtergebleven trosjes en ook die waren zeer rijp en smaakvol met bruin knapperige pitjes. 

 

 

 


Zoals een klein leger Vlamingen, trekken wij  ook een paar keer per jaar naar de kalkrijke hellingen van Champagne. Op het programma staat dan het aanvullen van de voorraad bubbels bij ons bevriende champagnehuis & het bezoek aan één of twee huizen die we nog niet kennen. Voordeel van het bevriende huis is dat de "tarif" vervangen wordt door "tarif privilege" of zeg maar vriendenprijs. En meestal zijn er ook wat gratis flessen voor de grote bestellers. Bij de broers Stéphane & Thierry Domi in Grauves mogen we al een paar jaar picknicken in hun wijngaarden. Op een kalkrots omringd door 9ha wijngaarden is het heerlijk vertoeven met een grote ijsemmer met al hun verschillende cuvées, wat veel plezanter is dan de degustatie op het domein. Dan nog wat baguettes, charcuterie en plaatselijke kazen en het feest kan beginnen. 


In Frankrijk probeer ik regionaal te eten, dwz ik zoek niet echt naar sterrenzaken...een Hof van Cleve of een Zilte is echt enkel in België te vinden. Maar plaatselijke gerechten zijn "een must". Ik at vb tête de veau met een ravigote saus...waanzin met een strak-boterige Rully. En bij de kip met morieltjes ging de Bouzy perfect: een rijpe maar frisse pinot noir uit champagne.

Reactie schrijven

Commentaren: 0