Taaibosch Wine Estate ligt op de lagere hellingen van de Helderberg Mountain, op 7 km van de kustlijn van False Bay.
Heinrich van der Watt, hun gepassioneerde winemaker, nam ons mee in zijn 4x4 naar een plek op 380m boven zeeniveau met een adembenemend uitzicht over de wijngaarden, de oceaan en de omliggende bergen. Ze hanteren een wijnfilosofie die diep geworteld is in respect voor natuur, terroir en traditie. Het herstel van de inheemse flora, door invasieve planten te verwijderen,
staat voorop. Dichtbij, hoger de bergen in, leven er luipaarden, baboons, cobra's en ander inheems wild. Ecosysteem hersteld.
In de wijngaard werken ze sinds enkele jaren volledig organisch. We bevinden ons hier in een uniek microklimaat door de
combinatie van hoogte, nabijheid van de oceaan (frisse bries, dus sweater aan) en oude bodems met veel klei en verweerde graniet. Ideaal voor Cabernet Franc, die een langzame en gelijkmatige rijping prefereert.
Ze oogsten handmatig, gebruiken nadien geen pompen, alles gebeurt via zwaartekracht. In de kelder ondergaan de druiven een periode van cold soaking (koude inwerking) om extractie van kleur, aroma's en smaakstoffen te bevorderen zonder te veel tannine extractie. Daarna volgt een verlengde maceratie om de textuur te verzachten. De fermentatie vindt plaats in RVS en beton. De eivorm zorgt voor een spontane circulatie van het sap, zodat men niet meer moet omroeren. Zorgt voor natuurlijke beweging, verfijnde extractie, subtiele zuurstofuitwisseling en elegantie.
De site bestaat al sinds 1690, maar de wijngeschiedenis begint in 1990 met Chris Keet die er een cultwijnscene opzette.
Trends en hype's zijn echter gedoemd te verdwijnen en de kelder raakte in de vergetelheid.
De Franse familie Oddo, eigenaar van wijndomeinen in Frankrijk en Italië, kocht het domein in 2006. De oenoloog van het domein, Schalk Willem Joubert gidste de rondleiding door de kelder en liet ons hun wijnen proeven.
Reactie schrijven