· 

VinetiqPieter, bezieler en meester-wijnmaker, ontmoette Jan Van Lancker die een perceel grond had en een droom om er wijn op te verbouwen. In 2017 werden de eerste wijnstokken geplant op domein Valke Vleug in Liezele. Toen Johan Stoffels erbij kwam, die zijn sporen had verdiend in de wijnverkoop, was Vinetiq geboren. Ze noemen zichzelf wijnnerds zonder poeha en beogen een wijnselectie  die vooral gericht is op elegante, gelaagde en alcohol-matige wijnen.

Vinetiq is zowel een wijndomein als een wijnboutique, met de klemtoon op cool climate wines. Wijnen dus die uit streken komen met een sterk verschil tussen dag & nachttemperatuur, die hoger gesitueerd zijn, een breedte-ligging hebben verwijderd van de evenaar of beïnvloed worden door een "koudestroom".

In het weekend van 10,11 & 12 mei was het August hotel in het Antwerpse "groen kwartier" het decor voor een uitgebreide cool wine tasting, georganiseerd door Vinetiq. Op een boogscheut gelegen van twee ** restaurant "The Jane", was het niet onlogisch dat chef Nick Bril de bijpassende gerechten voor zijn rekening nam.


Alhoewel het team van Vinetiq niet organisch gegroeid is, een complete voetbalploeg in één jaar tijd, stralen de medewerkers een gedreven enthousiasme uit. Dat belooft...

100 verschillende wijnen, 34 domeinen en meer dan 10 aanwezige wijnbouwers uit 10 landen wereldwijd. Genoeg voor een avond wijnpret. Ik heb nochtans nooit goed de combinatie begrepen tussen een verfijnde gastronomische walking dinner (Nick Bril was op zijn best) & het proeven van zoveel kwaliteitswijnen. Moet je wachten met eten tot je alles geproefd hebt of eet je tussendoor met de vernieling van je smaakpapillen tot gevolg? Pinot noir met garnalen is echt niet lekker.

Zoals op elke degustatie zijn er toppers en floppers. Laat me me beperken tot de wijnen die een blijvende indruk hebben nagelaten.

Verder vielen Clemens Busch, Métairie d'Alon, Michel Magnien & Grava in de smaak.

Dit jaar zullen de eerste wijnen van Valke Vleug in de fles komen. Inmiddels 4 ha groot, voornamelijk auxerois en chardonnay. Bereid u voor op domeinfeesten in november 2019. Wijnmaker Pieter, ig van opleiding, leerde de stiel in Nieuw Zeeland en nadat hij de WSET wijnopleiding had gevolgd werkte hij samen met Geurt van Rennes om zijn eigen wijngaard klaar te stomen. 5000 Stokken per ha, Z inplanting, zand-klei ondergrond, goede drainage, ... Benieuwd.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Charlotte Verbrugge (zondag, 12 mei 2019 08:36)

    Wat een fijn verslag van een leuke avond! We hebben weer wat bijgeleerd :)